Hobit ide v šľapajách Pána prsteňov

Peter Jackson je typ režiséra, ktorý vo svojich začiatkoch ničím neoslňoval kritikov ani divákov. Potom však z čista jasna dokázal presvedčiť šéfov štúdia, že práve on je ten, kto dokáže natočiť nefilmovateľnú knihu. Dodnes som nepochopil, čo im musel nasľubovať, no zabralo to (asi vo svojej rodnej krajine natočil starého uja v plašti na pozadí s monumentálnymi scenériami Nového Zélandu, to ich všetkých odrovnalo).
Film Hobit bude mať tri časti

Celý svet tak začal objavovať Pána Prsteňov, úžasný príbeh J. R. R. Tolkiena. Jeho najúspešnejší trojdielny román sa razom zaradil medzi najpodarenejšie knižné adaptácie a zároveň najvýnosnejšie filmy všetkých čias.
Preto, keď sa pred časom rozhodlo aj o sfilmovaní Hobita, fanúšikovia si na režisérskej stoličke nepriali vidieť nikoho iného. Dlho to vypadalo tak, že žezlo prevezme Guillermo del Toro (podľa mňa geniálna voľba), lenže ten po pár mesiacoch pilovania scenára z projektu odstúpil a na scénu sa opäť dostal Peter Jackson.

Ten sa znova vybral na Nový Zéland, kde dokázal dať dokopy starú partu aj nové tváre a natočiť, dúfajme, ďalší prvotriedny fantasy príbeh. Filmovanie pred pár mesiacmi skončilo a prvý ucelený výsledok nás čaká už tieto Vianoce. Na druhý diel dobrodružstiev mladého Bilba Bublíka (české Bilbo Pyttlík znie rozhodne lepšie) si budeme musieť počkať o jeden rok dlhšie.

Novinkou je, že Peter Jackson potvrdil definitívne rozhodnutie o vytvorení trilógie na motívy Hobita. Samotný Jackson sa vyjadril v tom štýle, že si s kolegami pri pozeraní počiatočného zostrihu prvého dielu a veľkej časti druhého filmu uvedomili, že s dejom sú veľmi spokojní a herci aj ich postavy sú plné života. Preto si položili otázku či chcú z ich príbehu povedať viac. Ich odpoveď bola jednoznačne pozitívna.

Kedy sa dočkáme tretieho filmu?

Podľa prvotných odhadov môžeme premiéru tretieho Hobita očakávať, prekvapivo nie koncom roka 2014, ale už počas leta. Pošuškáva sa o podtituloch ako The Desolation of Smaug a Riddles in the Dark

Čo k tomu dodať? Ak sa na Hobita tešíte môže to byť dvojsečná zbraň. Na jednej strane získate omnoho košatejší dej, no je tu aj možnosť, že v príbehu ostane zbytočne veľa „vaty“. Ja sa prikláňam skôr k druhej možnosti, pretože je dobre známe, že Jackson si prvý film v podstate vymyslel úplne nanovo, keďže knihou inšpirovaný dej má prísť až v druhom dejstve. Začínam vo vzduchu čuchať istú paralelu so Star Wars. Pôvodné filmy majú silu na sci-fi atomovky, no ich novší predchodcovia sú na úrovni hlučnejších petárd.

A prečo konzorcium štúdií s takou radosťou prijalo Jacksonov zámer o troch filmoch? Pretože peniazom sa ťažko odoláva – Spoločenstvo prsteňa zarobilo celosvetovo 871 miliónov, Dve veže 926 miliónov a Návrat kráľa 1,11 miliardy dolárov. Napríklad také MGM, ktoré vlastní filmové práva je po krachu a potrebuje každú penny, aby sa dožilo ďalšieho desaťročia. Takže takúto možnosť určite privítali s radosťou a fľašou šampanského.

Zdroj:
Slahfilm, Firstshowing.net

Categories: ,