Nový sci-fi kráľ? Žiaľ, nie.

Nekorunovaný kráľ filmových vizuálov, Ridley Scott, je späť. Po dvoch rokoch od svojho posledného filmu, nám prináša svoj aktuálny hit – Promethea. Toto sci-fi vzniko, keď Scott začal seriózne pracovať na pokračovaní kultového Votrelca. Nakoniec však vzniklo niečo nové. Ale "nové" je v tomto prípade príliš silné slovo.

Keď som prichádzal do kina, bol som unavený, ale určite nie až do takej miery, aby som nepostrehol jeden poriadny stereoskopický efekt vyskakujúci na obecenstvo. Asi je aj dobre, že to nasilu netlačili do obrazu, keď s tým spočiatku nepočítali. No teraz to pôsobí tak, že sa ani nesnažili zakamuflovať fakt, že od vás chcú vyvábiť viac peňazí za vstupné.

Nepatrím medzi skalných fanúšikov Votrelca. Videl som ho raz, celkom nedávno a stačilo. Dej bol pomerne jalový, zato atmosféra bola mrazivá, splňujúca najvyšší možný štandard filmovej zábavy, ktorý ešte navyše redefinovala. U Promethea je situácia taká, že...je vlastne podobná, teda pokiaľ ide o ten príbeh. Určitá snaha je badateľná v podobe pár (akože) nečakaných zvratov, no nič svetoborné. Veľkým, ale monumentálne gigantickým nedostatkom je odšťavená atmosféra. Pohybuje sa na úrovni tak 30-40% Votrelca.

Počas dvoch hodín sa nestihnete stotožniť s postavami, napriek tomu, že Elba, Theron a predovšetkým Fassbender hrajú vynikajúco. Sklamaním bol výkon Guy Pearcea. Ale na nevýrazne charaktery sme u Ridleyho zvyknutí (v poslednem čase) viac ako by sa nám páčilo. Na čo si však nechceme zvyknúť, je stagnujúca kvalita jeho filmov. Už je to viac ako dekádu, čo starší so súrodeneckej dvojice režisérov, prišiel s naozaj pútavým výtvorom (Gladiátor či Čierny jastrab zostrelený, vyberte si podľa svojho gusta).

Naopak Ridleyho trademark znova nesklamal. Reč nemôže byť o ničom inom, ako o fantastickom vizuálnom zážitku. Špeciálne efekty sú bombastické, planéta, loď, interiéri, exteriéry, celkový dojem. Celé to pôsobí fenomenálne.

Hudba už v traileri naznačovala, že to bude mimoriadne dôležitá súčasť filmu. To sa potvrdilo a celý hudobný podklad vám bude v ušiach znieť ešte hodnú chvíľku po ceste domov. Orchester zaberie v dychberúcich momentoch a sympaticky ho dopĺňajú zvuky prostredia. Už je to dáky piatok, čo som mal zimomriavky so zvuku padajúcej vody.

A ešte dodatok ku kampani. Asi nikoho neprekvapím, keď na plnú hubu poviem, že určite zožrala poriadny balík peňažných prostriedkov. No ak ste ju sledovali, tak viete, že stála zato! Takýto ohromný „buzz“ dokáže vyvolať  iba minimum filmov v priebehu dekády. Prometheovi sa to podarilo a ešte to dokázal posunúť na vyššiu úroveň.

Čo dodať na koniec. Ak dokážete odolať masívnej kampani, ušetríte za vstupné. Radšej chvíľku počkajte na „modrý disk“, za ktorý dáte síce viac ako za vstupenku, ale aj viac dostanete. Scott je povestný natáčaním veľkého množstva materiálov, z ktorého potom musí škrtať dlhé minúty. A tie sa objavujú práve na prenosných nosičoch. Možnosť A: vydržíte a neoľutujete. Počkať sa môže vyplatiť. Možnosť B: ak je váš hlad po vizuálnom skvoste silnejší ako vy, tak vás svojou kvalitou nesklame. Ostatným, áno.

Hodnotenie na film: Prometheus

Sci-Fi / Akčný / Horor, USA, 2012, 124 min. Vizuálny koncert, ktorý nám Prometheus prináša je impozantný a to je tak všetko. Dejová línia neponúka nič mimoriadne. Chýba podmanivá atmosféra a ani akčné sekvencie vám neprekrvia mozog, tak ako očakávate.

Categories: , , ,