Agent J a agent K sú späť

Skutočne vtipných komédií s emzáckou tematikou je žalostne málo. Trojkombinácia zelených mužíčkov, neskutočných sci-fi hračiek a výživného humoru je balzam na dušu pre nejedného znalca komiksov či vedecko-fantastickej literatúry. V tomto žánri je ďaleko pred všetkými Stopárov sprievodca po galaxii, lenže v jeho knižnej podobe. Tá filmová je nevýrazná, nie tak atmosférická a vtip v nej nezdroguje vaše neurónové vlákna tak, ako v prípade čiernych písmeniek na bielom papieri. Potom sú tu páni v čiernych oblekoch.

Filmová verzia MIB si podmanila relatívne objemnú základňu fanúšikov, napriek tomu, že vsadila na vtipnosť, oproti temnejšej tlačenej verzii. To sa ukázalo ako šikovný ťah. Fanúšikovská radosť sa prejavila prosbami o pokračovanie aj po nie pozitívne prijatej dvojke.
Po vitálnom prvom diely, plnom narážok, fungujúcich gagov a  zohranosti agentov J a K, prišli o päť rokov MIB2. Pri prvom pozretí som bol v rozpakoch. Dovolím si tvrdiť, že sa mi dvojka nepáčila, ba priam hanobila prvý film. Lenže roky plynuli a ja som si ju občas zopakoval a našiel som nový a nový kontext, skryté žartíky a komentáre vtedajšej spoločnosti (stále rád spomínam na titulok: "Satan utiekol z pekla" na strážnikových novinách).

V deň návštevy kinosály s tretím pokračovaním som si dal rekapituláciu predchádzajúcich dielov. A hneď po ich dopozeraní som sa tešil ako malý kojenec na prsníkovú svačinku, možno aj trošku viac.
Do kina som prichádzal v nádeji, povzbudení ukážkami so slušným spádom a bravúrnym Smithovim vtipkovaním, ale aj s miernymi obavami ohľadom scenára písaného za pochodu.

Takže nalejme si čistý lieh – Muži v čiernom 3 sú starší, skúsenejší, vyzretejší. No starší určite. Teda jeden určite. Agenti J a K sú spolu už dáky ten rôčik, takže logicky majú partnerské problémy. Na mieste spolujazdca večne ukecaný Smith, zatiaľ čo večne nabručaný Jones šoféruje. Nejako sa začať musí. Apropo, príbeh sa točí okolo beštie Borisa, (sorry Boris) ktorý vezme roha z prísne stráženého väzenia na Mesiaci, kde pobudol hojne dlhú chvíľku. Konečne sa môže pomstiť tomu, kto ho tam dostal a navyše z neho spravil jednorukého mrzáka. Tým nemôže byť nikto iný ako agent K. Boris sa zmocní stroja času a vymaže svojho nemesis z histórie. Tu nastupuje Will Smith, ktorý to nenechá bez povšimnutia a vydá sa do roku 1969, aby všetko napravil.

Prečo si muži v čiernom získali toľko fanúšikov? Medzi základné piliere, na ktorých celá trilógia stojí je humor. Prepojenie Willovej situačnej komiky so suchým pritakávaním jeho kolegu či už v podaní Jonesa alebo najnovšie aj Brolina proste funguje a bodka. Niekedy viac, inokedy pomenej, ale rozhodne prevažujú vydarenejšie situácie. Trojka opäť prináša kvantum nových scénok, ktoré si budete s obľubou pozerať na YouTube stále dokola. So záujmom sa budete kochať aj rozmanitou mimozemskou háveďou, pretože skutočne stoja za to (Bob) a tradične sa dočkáte aj známych osobností, medzi nimi by mali byť aj Lady Gaga a Justin Bieber. To žiaľ (skôr našťastie) neviem potvrdiť, naozaj som ich nehľadal.

Ďalší významný fakt sú herci. Smith sa po dlhej dobe objavuje pred kamerou a rozbalí to na plné gule. Je zreteľné, že to nerobí iba pre peniaze, pretože na ňom vidieť s akou chuťou sa ponorí do postavy agenta J a nebude to len tým, že mu čierny oblek s okuliarmi skvele pristane (to sú Smithove slová). Jeho prínos pre film je perfektný v súčasnej dobe, no s prechodom do minulosti sa ešte znásobí. Ohľadom Tommyho Lee Jonesa je potešujúce, že sa nato nechal ukecať. Spočiatku pôsobí unavene a strhano, ale nakoniec sa ukáže, že to mohlo byť zámerom. Pravdou je, že si ho moc vo filme neužijeme, no jeho šarm dokáže prebrať omladená verzia s tvárou Josha Brolina. Ak ste na Josha doteraz čítali samú chválu, tak verte, že páni a dámy vedia čo píšu. Jednak sa na svojho vráskavejšieho kolegu podobá a aj intonuje podobne zdĺhavo až uvážlivo.

Akcia a celkový príbeh nebývajú silnou stránkou filmov o mužoch v čiernych oblekoch. Nápad tu znova je, ale nič mimoriadne inovatívne neprináša. Myšlienka s cestovaním v čase dodáva retro feeling, ktorý najlepšie dokumentuje nabíjací deneuralizer, ktorý potrebuje externé napájanie. Ale rok 1969 nebol len taká náhodná voľba – stretneme sa Warholom, a čo toto nové zistíme aj o lete na Mesiac. Inak sú akčné sekvencie skôr doplňujúcou vložkou na vyplnenie stopáže. Ale tak to bolo v podstate vo všetkých častiach.
Ešte skromný poznatok k cestovaniu v čase – po Back to the future určite druhý najlepší spôsob, aký som kedy videl. Keď agent J cestuje časom, respektíve padá voľným pádom a z okna začnú skákať skrachovaní finančníci, tak presne v ten okamih pochopíte, že už to bude iba lepšie a lepšie.

Hodnotenie na film: Muži v čiernom 3

Muži v čiernom ani pri svojom treťom zásahu nesklamali, ani nespôsobili revolúciu. Tretia časť je kvalitatívne na úrovni prvého dielu, navyše s prekvapivo zaujímavým koncom. Pre zarytých fanúšikov povinná jazda, pre neznalých celkom slušný dôvod obohatiť si svoje filmové vzdelanie o tri nové komédie s Willom Smithom.