Avengers Assemble

Začnem z ostra, pretože ako každý poriadny megahit letnej sezóny aj Pomstitelia trpia chronickými problémami, podobne ako ich súkmeňovci. Príbeh a celková zápletka sú už tradične neoriginálne a trochu nudné. Keby si raz dávno-pradávno nechal niekto rozumný patentovať filmový námet so záchranou sveta pred mimozemskými votrelcami, tak by si jeho potomkovia dnes spravili vrátnikov z mladých Rockefellerovcov a Hiltonovci by im čistili záchody.
Je pravda, že hlavný dejový konflikt je značným nedostatkom, no len do tej doby kedy sa spustí monumentálna bitka o zotrvanie ľudskej slobody na modrej planéte. Vtedy zabudnete, že ste tento princíp videli už X-krát, možno aj 3X2-krát. Ale k tomu sa ešte dostaneme.

Druhým nemalým „prúserom“ je 3D. Nemám rád tretí rozmer v kine. Je to rušivé, nepekné, všetko je tmavé, a neostré. Prvých dvadsať minút som bojoval s okuliarmi a snažil som sa identifikovať postavy na tmavom plátne. Stereoskopické zobrazenie málinko ospravedlňuje pár podarených momentov so solídnymi trikovými kúskami. Avšak uvítal by som možnosť ísť na 2D verziu, lenže distribútor chcel zarobiť na drahších lístkoch, takže to bolo bez šance.

Za najmarkantnejší problém super Pomstiteľov považujem slovenské titulky. Čítal som na niektorých českých weboch, že sa im nepozdáva dabing v ich materinskom jazyku a odporúčajú ísť na verziu s titulkami. Keby videli na plátne bielym písmom napísané Jastrab namiesto Hawkeye, tak by ich roztrhlo od zlosti. Jastrab, Š.T.T.í.T. a nezmyselné preklady jednotlivých replík. Fuuuuúúú, to bolo vážne zlé. Neviem či sa bude niekde premietať aj nadabovaná kópia, ale ak áno, tak na vás apelujem - choďte do toho, nič nemôže byť horšie ako Jastrab (našťastie tvorcovia asi tušili debilný preklad Slovákov, tak je vo filme viac oslovovaný ako agent Barton. Ďakujeme!).

Prvé odseky plné kritiky. Skvelý začiatok, nemyslíte? Našťastie, sú to posledné prudko negatívne riadky.

Hneď v úvode som sa sťažoval na prevarenú tému okolo ktorej sa točí celý film. Jednoducho podobne rozľahlý „assemble movie“ potrebuje konflikt na úrovni. Treba sa na to pozrieť z pohľadu scenáristu - máte k dispozícii najmocnejších hrdinov pod Slnkom, ktorých máte obsadiť do jedného, spoločného filmu. Logicky potrebujete niečo neobyčajné, niečo fakt veľkolepé, niečo, aby ste si naozaj mohli povedať, že toto dokážu zastaviť iba ONI. Preto ich nemôžete nechať lapať druhoradého šialenca, ktorého by spacifikovala aj SIS. Ak nevymyslíte niečo skutočne originálne (na čo dnes nemá nikto čas ani fantáziu), tak máte asi dve možnosti: cestovať v čase, aby ste zabránili nejakej skaze alebo ponoriť svet do celosvetového ohrozenia už teraz, najlepšie mimozemskou inváziou. Nie je to síce ospravedlňujúce, ale dá sa to pochopiť.

Do tejto kategórie spadá aj rýchle zoznámenie sa a vybudovanie týmu. Buď si budú Avengeri prehlbovať vzájomne väzby tri štvrtiny filmu a potom rýchlo zmlátia Lookiho alebo sa to napchá do prvej polovice a druhú môžu drviť nepriateľov ako na bežiacom páse. Keďže je to letný veľkofilm, tak sa očakáva akcia, akcia a akcia. Preto je táto voľba tiež primeraná (aj keď som dúfal v niečo premyslenejšie).

Dostávame sa k pravému gro tohto snímku. Akcia, humor, hlášky. Niečo na spôsob prvého Iron Mana, lenže v 6 packu. Akcia je vyvážená, zmyselná, ale hlavne prehľadná. Na porovnanie s minuloročnými tretími Transformermi od Baya, kde bolo porovnateľné množstvo akčných sekvencií, tak Avengeri vyhrávajú o dve dĺžky.  Bayovo poňatie bolo tiež mega, bomba, maximálne efektné, lenže často zdĺhavé a chaotické, čím dokázalo ku koncu až nudiť. Ešte dnes si pamätám, ako som sa modlil, aby tá budova konečne spadla a všetko sa pohlo ďalej. To u Osvetnikov nehrozí. Kamera zvláda rýchle, roztrasené zábery v uliciach, ktoré dokonale odrážajú paniku obyvateľstva a rovnako tak dlhšie, konzistentnejšie sekvencie, plné prepracovaných a presne načasovaných kaskadérskych kúskov.

Ako pastva na oči pôsobí Whedonov prehľad o situácií. V zápale zbesilého boja ponúkne hneď niekoľko kompaktnejších záberov, ktoré prezentujú, že naozaj vie, čo robí. Vyvrcholenie tohto štýly príde, keď v jednej scéne dokáže prezentovať tuhý boj všetkých hrdinov s emzákmi a to postupným prechodom od prvého až k poslednému. Podotýkam, že všetko na jeden plynulý ťah.

Kaskadéri, trikový špecialisti aj pyrotechnici dokazujú, že sú majstrami svojho remesla. Či už ide o súboje na Helicarrier, alebo dobývanie New Yorku, tak po tejto stránke im niet čo vytknúť.

Veľa kritikov sa zhoduje, že celý film je dobre vyvážený a všetkým hrdinov sa dostáva rovnaký priestor. To nie je tak úplne pravda, sú tu víťazi v rámci hovoreného slova aj v akčnej časti.

Jazyk má najviac podrezaný Tony Stark, ale to je dané komiksovým charakterom, ale aj bravúrnym výkonom Downeyho juniora. Nie je divu, že Iron Man odštartoval vlnu pozitívne prijatých Marveloviek. Oproti filmom o našom zelenom miláčikovi mal šmrnc, iskru a nádych sviežosti. Toto všetko sa prenieslo do spoločného zrazu s Avengers. Pošťuchovačky, narážky, dráždenia medzi jednotlivými členmi by ste mohli rátať na kilá. Chémia medzi hercami sa preniesla aj pred kamery, čo je nesmierne dôležitý aspekt, a tým pádom si to budete chcieť pozrieť znova, v pohodlí domova na veľkej obrazovke v plnom rozlíšení. Už sa teším.

Akčné chvíľky, čo chvíľky, epické minúty, môžeme bez ostychu označiť za skvostné. Napriek tomu, že všetci sa predvádzajú v najlepšom svetle, tak jeden v boji vládne všetkým. Hulk! Hulk! Hulk! Hulk! Hulk! Hulk! Hulk! Hulk! Hulk! Hulk! Hulk! Hulk! Hulk! Hulk! Hulk! Hulk! Hulk! Hulk! Hulk! Hulk! Hulk! Hulk! Hulk! Hulk! Hulk! Hulk! Hulk! Hulk! Hulk! Hulk! Hulk! Hulk! Hulk! Hulk! Už tretíkrát preobsadený Banner sa ukazuje ako zásah do čierneho. To pravé orechové však prichádza až s jeho hnevom. Aj vďaka použitej motion-capture technike, Hulk konečne našiel svoju pravú tvár. Whedon nečakane zabrnká divákom na city a chvíľu na to sa spustí „Hulk smash!“ Popud, ktorý odpáli to, čím nás posledného pol roka kŕmil jeden trailer za druhým. Garantujem.

Pamätných scén je viac ako zbraní na Kube v čase Karibskej krízy. Hoc sa každý z  Avengerov dokáže presadiť aj samostatne a to efektným spôsobom, tak až ich spoločný postup a koordinácia prináša vytúžené ovocie a nám scény, na ktoré budeme spomínať ešte dlho-predlho pri nejednom pivku (Hulk vs. Looki, Mjölnir vs. štít z vibránia, Hulkove pohladenie Thora...).

Všetkých hrdinov sme už spoznali v samostatných filmoch. Okrem Hawkeya a Black Widow, ktorí len participovali popri svojich kolegoch. Hlavne Hawkeye, sa ukázal iba na okamih pri Thorovi. Preto sa očakávalo, ako publikum príjme ich účinkovanie. Myslím, že v tom prípade z toho vyšla lepšie čierna vdova. No musím pripustiť, že v tom mohli zohrať úlohy jej presvedčivé ženské zbrane. Dôležité je to, že obaja v podstate zapadli do príbehu aj napriek spomenutému hendikepu či faktu, že nepatria k zakladajúcim Avengerom. Joss však musel pracovať s tým, čo bolo nastolené v predchádzajúcich sólovkách. Úprimne, bol by som radšej keby sa na ich mieste objavili Wasp a Ant-man. A úplne by stačilo, keby ich predstavili rovnako ako ruskú špiónku a moderného legolasa, čiže malou roličkou v železnom mužovi a polobohovi s kladivom.

Keby Ottov náučný slovník obsahoval heslo: výborný filmový blockbuster, tak by v ňom bolo uvedených iba pár slov a medzi nimi by sa hrdo týčilo jedno – Avengers. Táto vitrína Marvel Studios je v skutku pravým zástupcom popkornového žánru. Je presne taká, ako sme očakávali – založená na obohranej zápletke, plná spasiteľského pátosu až po okraj, no zato prešpikovaná fungujúcim humorom, vzájomných podpichovačiek od obľúbených superhrdinov a bombastickej akcie, akú nevidíte každý deň.