Začalo to chlapcom pracujúcim v Buy More, 

ktorému kamarát z vysokej školy poslal e-mail plný tajomstiev a tie mu zmenili život. Takto to opísal Chuck v posledne 91. epizóde svojho rovnomenného seriálu.
Yvonne Strahovski, Adam Baldwina a  Zachary Levi. Svätá Trojica seriálu Chuck.

A vystihol to. Keď sa pred piatimi rokmi začal vysielať na NBC seriál, ktorý by sa dal najlepšie vystihnúť ako nemanželské dieťa seriálov Alias a IT Crowd, asi málokomu napadlo, že to potiahne temer do stovky. Geek tasiaci jednu hlášku za druhou pomaly si  uvedomujúci situáciu, v ktorej sa ocitol, atraktívna agentka CIA, ktorá mu robí babysitterku a tvrďák od konkurenčnej NSA, ktorý nemá v repertoári mnoho prívetivých grimás. Začiatok bol sľubný. Lenže agenta nerda sledovala prevažne testosterónom ovládaná časť publika, takže museli zákonite nastať zmeny k prilákaniu nežnejšej časti divákov. A sme došli, stará mati.

Prvé dva roky mali iskru a punc niečo nového, neokúkaného. Tretiu sériu som pretrpel a dopozeral až na tretikrát. Stále som tajne dúfal v lepšie časy, no v úvode štvrtej série som to zabalil. Rok a pol som si na Chucka ani nespomenul. Jediný dôvod prečo som ho teraz dopozeral bolo jeho ukončenie. Rozhodol som sa zobrať to rýchlo  a s čistým svedomím i vedomím môžem prehlásiť, že jednotlivé časti by sa dali zostrihať na 20 minút a niektoré aj na menej. Z poslednej úcty som sa chcel naplno sústrediť na záverečnú sezónu a pozrieť všetkých 13 častí v plnej dĺžke. Nepodarilo sa, musel som krátiť dokonca aj finále.
Yvonne Strahovski patrí medzi nádejné seriálové hviezdy budúcnosti. O tom niet pochýb

A prečo to začalo upadať v druhej serii? Okrem klasického presýtenia to boli dva hlavné faktory:  štrajk scenáristov (áno už je to tak dávno) a sami tvorcovia priznali, že to zamiešalo kartami a odvtedy to nešli podľa pôvodných predstáv. Druhým, pre mňa hlavným, bola neznesiteľné omieľanie jedného motívu. Hovorím o Fulcrume, Kruhu, Shawovi, Volkofi, Agentovi X. Ako bravúrne začali, tak to skvostne doj*bali. Silné slová, ale opodstatnené. Pretože CIA nieje schopná rozložiť  megalománsku zločineckú oraganizáciu, tak sa o tom musí postarať hlavná trojica. Na tom by nebolo nič zlé, z niečo sa vychádzať musí a vznikajú pri tom rozmanité situačné  joky. Lenže akonáhle sa im to podarí, zistia že existuje ešte megalomenskejšia skupina, ktorá je ešte zákernejšia, o ktorej doteraz nikto netušil. Tak sa nám to všetko zopakuje a po jej zosadení  prichádza niečo nečakané: ďalšia ešte megalomenskejšejšia partia... A neustále čachre s Intersectom ani nebudem komentovať.  Z môjho pohľadu by bolo lepšie po troch rokoch zariskovať a vytýčiť nový kurz. Škoda. Niežeby epizódnych odklonov nebolo dosť, len to v poslednom štádiu dospelo do toho istého mŕtveho bodu ako rok predtým. 

Isté sympatie za riešenie nastolených tém v jednotlivých sériách by si zaslúžil, pretože vždy sa vyriešilo aspoň niečo. Nebol to príklad Lost-u, kde sme na odpovede museli čakať nehorázne dlho, aby sme sa mnohých ani nedočkali. Lenže Bartowski na to nemal čas, keďže mu od začiatku hrozilo stiahnutie z obrazovky. Najkrušnejšie chvíľe prišli po druhej sérií a odvtedy zostali pri každom rozhodnutí o pokračovaní.
Adam Baldwin hral vo Firefly aj v Chuckovi. Je jasné, že ho čaká bohatá seriálová budúcnosť.

Lenže nerdov je plný internet a keď práve nesťahujú porno alebo nehackujú vládne weby, bojujú za Chucka.V posledných rokoch si nespomínam na seriál, ktorý  mal takú nedobrú sledovanosť a zároveň takú ohromnú fanúšikovskú základňu. Od Firefly a Family Guy-a určite nie a to už odvtedy pretieklo pekných pár litrov piva našimi hrdlami. Lenže oba museli byť zrušené, aby sa fans dali do pohybu a boli obnovené (v prípade Firefly vznikol film Serenity a FG ide dodnes). Toto bola obrovská Chuckova výhoda, na ktorej sa zviezol. Pretože keby prišiel pred 10 rokmi, v dobe keď boli internet a bojovanie sa svoje programy ešte len v semeníkoch, tak by sa Chuck porúčal omnoho skôr.

Na škodu je nielen v kruhu uviaznutý príbeh, ale aj nedotiahnutie vedľajších postáv, ktoré mali potenciál približujúci sa Scrubs. Ku koncu ma už Jeff, Lester, Ellie, ale hlavne Morgan, nenormálne vytáčali. Ešteže to Big Mike a Kapitán Úžasňák korigovali. Z hľadiska herecekej budúcnosti, by som to videl nádejne pre Yvonne Strahovski, ktorá sa začína objavovať vo filmoch a ak sa pošťastí, tak Adama Baldwina uvidíme  v ďalšej role typu Casey, Jayne či Animal, pretože on sa pre ne narodil!


Hodnotenie: seriál Chuck,

...ako dobre si začal, tak si rýchlo upadol a napriek  zopár pamätným chvíľam mi skutočne chýbať nebudeš. Tak zbohom nerdovske odkazy, hlášky, známe tváre záporákov, Stann Lee ako špión, parodie na filmy, Sarah a Casey.

Categories: , ,